Anne Frank is een Joods meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog moet onderduiken om aan de nazi’s te ontkomen. Samen met zeven anderen zit ze verborgen in het achterhuis van Prinsengracht 263 in Amsterdam. Na ruim twee jaar worden ze ontdekt en naar de concentratiekampen gedeporteerd. Van de acht onderduikers overleeft alleen Annes vader, Otto Frank. Anne wordt na haar dood wereldberoemd door het dagboek dat ze tijdens de onderduik heeft geschreven.


Anne Frank wordt op 12 juni 1929 geboren in de Duitse stad Frankfurt am Main, waar de familie van haar vader al generaties lang woont. Annes zus Margot is drieënhalf jaar ouder.

De economische crisis, de opkomst van Hitler en het groeiende antisemitisme maken een einde aan het onbezorgde leven van het gezin. Otto Frank en zijn vrouw Edith besluiten, net als veel andere Joden, Duitsland te verlaten.


Otto kan een bedrijf in Amsterdam opzetten en de familie vindt een woning aan het Merwedeplein. De kinderen gaan naar school, Otto werkt hard aan zijn bedrijf en Edith zorgt voor het huishouden. Als de oorlogsdreiging in Europa groeit, probeert Otto met zijn familie te emigreren naar Engeland of de Verenigde Staten, maar deze pogingen mislukken. Op 1 september 1939 valt Duitsland Polen binnen. Het is het begin van de Tweede Wereldoorlog.
Even is er nog hoop dat Nederland niet betrokken zal raken bij de oorlog, maar op 10 mei 1940 vallen Duitse troepen het land binnen. Vijf dagen later geeft Nederland zich over en wordt het bezet. Al gauw volgen anti-Joodse maatregelen. Joden mogen op steeds minder plaatsen komen, Anne en Margot moeten naar een Joodse school en Otto raakt zijn bedrijf kwijt.Als een hernieuwde poging om naar de Verenigde Staten te emigreren mislukt, besluiten Otto en Edith Frank onder te duiken. In het achterhuis van zijn bedrijf aan de Prinsengracht 263 richt Otto een schuilplaats in. Hij doet dit samen met zijn Joodse medewerker Hermann van Pels en met hulp van medewerkers Johannes Kleiman en Victor Kugler.

Margot Frank krijgt op 5 juli 1942 een oproep zich te melden voor een Duits werkkamp. Meteen de volgende dag duikt de familie Frank onder. De familie Van Pels volgt een week later en in november 1942 arriveert een achtste onderduiker: tandarts Fritz Pfeffer. Ruim twee jaar zitten ze in het Achterhuis.


De onderduikers moeten stil zijn, zijn vaak bang en brengen, zo goed en kwaad als het gaat, de tijd met elkaar door. Zij worden geholpen door kantoormedewerkers Johannes Kleiman, Victor Kugler, Miep Gies en Bep Voskuijl, door Mieps man Jan Gies en door magazijnmeester Johannes Voskuijl, de vader van Bep. Niet alleen zorgen deze helpers voor eten, kleding en boeken, ze vormen ook het contact met de buitenwereld voor de onderduikers.

Hiernaast getuigenis van Miep Gies…


Kort voor ze moet onderduiken krijgt Anne een dagboek voor haar verjaardag. Ze begint er meteen in en tijdens de onderduik schrijft Anne over de gebeurtenissen in het Achterhuis en over zichzelf. Haar dagboek vormt een grote steun voor haar. Anne schrijft ook korte verhalen en verzamelt citaten van andere schrijvers in haar ‘Mooie-Zinnen boek’.


Als de minister van onderwijs via de Engelse radio een oproep doet oorlogsdagboeken te bewaren komt Anne op het idee haar dagboek te bewerken tot een roman, getiteld ‘het Achterhuis’. Ze begint met herschrijven, maar voor ze klaar is, wordt ze samen met de andere onderduikers ontdekt en gearresteerd.Op 4 augustus 1944 worden de onderduikers samen met helpers Johannes Kleiman en Victor Kugler gearresteerd. Via het hoofdbureau van de Sicherheitsdienst, de gevangenis en doorgangskamp Westerbork worden de onderduikers gedeporteerd naar Auschwitz. De twee helpers  gaan naar kamp Amersfoort. Johannes Kleiman komt snel na zijn arrestatie vrij, Victor Kugler weet na ongeveer een half jaar te ontsnappen. Direct na de arrestatie redden Miep Gies en Bep Voskuijl de dagboekpapieren van Anne die in het achterhuis zijn achtergebleven. Ondanks uitgebreid onderzoek is nooit duidelijk geworden hoe de schuilplaats is ontdekt.

Meer info over het leven van Anne Frank kan u terugvinden op de site van de Anne Frank stichting.  Bekijk hier de interactieve Anne Frank tijdlijn (Website Anne Frank Stichting). Nieuw bestaan in Nederland Oorlog in Nederland Ondergedoken Het dagboek van Anne Arrestatie en deportatie
Leven in Duitsland